Behandelingen - Golden Dogs

Ga naar de inhoud
Wat gebeurt er in de trimsalon?

Op het moment dat u uw hond naar een trimsalon brengt, verwacht u dat uw hond in goede handen is en liefdevol wordt behandeld.
Daarom kies ik voor een individuele behandeling op afspraak. Op deze manier kan ik alle tijd nemen voor uw hond!

In principe is een trimbeurt voor elke hond aan te raden, dus niet alleen voor de rashond, maar ook voor de raslozen.
Tevens zijn kortharige rassen ook goed te behandelen tegen bijvoorbeeld overmatig verharen.

Een goede vacht is voor de hond de spiegel van zijn of haar gezondheid. Om dit te bewerkstelligen maakt de verzorging van de vacht een belangrijk deel uit van de totale verzorging van uw hond. Een deel van de vachtverzorging doen de honden zelf, echter het merendeel van de verzorging komt neer op de eigenaar of op een deskundige c.q. trimmer.
Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met de vachtverzorging. Hierdoor went uw hond eraan en dat maakt het uitje naar de trimmer een vast onderdeel van zijn of haar leven.

Een trimbeurt bestaat o.a. uit het knippen van de nagels, het reinigen van de oren, het controleren en eventueel legen van de anaalklieren, het wassen en föhnen van de vacht, het borstelen en kammen, het uitwollen, het ontklitten, het knippen, plukken, strippen, effileren of scheren van de vacht in het door u gewenste model of volgens de rasstandaard.

Hoe vaak uw hond moet worden getrimd, is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Om u toch een idee te geven:

Poedelvachten 4 - 8 maal per jaar.

Ruwharige vachten 2 - 4 maal per jaar.

Spaniëlvachten 4 - 6 maal per jaar.

Wassen en föhnen      


Voor het wassen van uw hond maak ik gebruik van zeer goede en zachte shampoos welke een frisse en schone vacht geven. Na het wassen, wordt de vacht goed geborsteld en uitgeföhnd. Voor het föhnen gebruik ik een zogenaamde "waterblazer".
Dit is een zware föhn die het water letterlijk uit de vacht blaast. Deze wordt niet warmer dan 30 graden, zodat de huid niet kan worden aangetast door oververhitting. Een schone en goed uitgeföhnde vacht is de basis voor een perfect model.

Borstelen en kammen  
                                              

De meest algemene verzorging is het borstelen en kammen van de vacht. Het dient om oude en losse haren te verwijderen, "klitten" te verwijderen en om eventuele parasieten op te sporen en te verwijderen.
In de trimsalon kom je dikwijls honden tegen die te weinig, nooit of verkeerd geborsteld zijn.
Het borstelen dient namenlijk in laagjes van onderen naar boven te geschieden met een universeel- of pennenborstel.
Daarna wordt de kam gebruikt ter controle om eventueel achtergebleven haren of knopen in de vacht te verwijderen.
Uiteraard wordt de kam ook gebruikt om de vacht zogenaamd "op te kammen"

Ontwollen     


Er zijn heel veel rassen die naast de normale dekvacht ontzettend veel ondervacht hebben. Dit is de zogenaamde onderwol. Als dit los gaat laten, gaan deze honden enorm in de rui (meestal 2 x per jaar). Ze trekken als het ware een jas uit. In de trimsalon zijn diverse gereedschappen aanwezig om deze honden sneller en gemakkelijker door de rui heen te helpen. Te denken valt o.a. aan de Furminator, de Coat King of het herdersharkje.
Daarnaast zorgt een wasbeurt met lauw-warm water en de behandeling met de waterblazer voor de finishing touch!
Welke techniek gebruikt wordt, is afhankelijk van het ras en het vachttype. Het ontwollen scheelt u ontzettend veel haren thuis en uw hond is een stuk eerder van deze vervelende rui af!

Ontklitten    


Een hond met incidenteel wat klitten op de bekende plaatsen,
zoals bijvoorbeeld achter de oren, snor/baard, buik, oksels en binnenzijde van het dijbeen, kan worden behandeld met een klittenkam, welke de klit doorsnijdt. Echter voorop moet altijd staan dat de trimsalon de plaats is voor het behandelen van uw hond en niet het mishandelen van uw hond. Klitten op, voor de hond, gevoelige plaatsen kunnen daarom soms beter weggeknipt worden. Is uw hond werkelijk tot op de huid vervilt, dan rest er vaak nog maar één (pijnloze) manier: het kortscheren van uw hond.

Knippen    


Bij het knippen wordt de vacht ingekort met behulp van een schaar. Meestal zal er bij de kniphonden tegen de haargroei-richting ingeknipt worden, tussendoor het haar opkammend, om uitstekende piekjes te ontdekken. Zoals reeds eerder is vermeld, kan een kniphond alleen dan strak in model gezet worden na zorgvuldig wassen en uitföhnen van de vacht.

Plukken  


Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen bij honden
met een ruwharige vacht. Uw hond dient in dat geval goed "trimrijp" te zijn om de huid (en uw hond) zo min mogelijk te irriteren.
Het haar wordt plukje voor plukje, op sommige plaatsen haar voor haar, in de groeirichting verwijderd. Doordat het plukken op een vakkundige manier gebeurd, merkt uw hond daar vrijwel niets. Na 6 tot 8 weken kan het bij sommige hondenrassen noodzakelijk zijn om de hond na te plukken.
Dit om later gerijpte haren te verwijderen, waarmee een beter eindresultaat bereikt wordt en de vacht gelijkmatig aangroeit.
Bij bovenstaande techniek wordt in een keer de gehele harde bovenvacht weggeplukt. De zachte ondervacht blijft staan.

Strippen    


Bij het zogenaamde strippen zal uw hond niet geheel in de onderwol geplukt worden en natuurlijker ogen, maar een regelmatig(er) bezoek aan de trimsalon is hierbij vereist.
Sommige honden hebben van nature al een stripvacht. Wanneer de lange harde bovenvacht weggeplukt wordt, verschijnt de nieuwe, (korte) harde bovenvacht met daaronder de zachte ondervacht. Indien een stripvacht gewenst is, plukt de trimmer ongeveer vier maanden na een "grote" plukbeurt,
zo gelijkmatig mogelijk de helft van de harde bovenvacht weg. Er blijft dus een dubbele vacht over na deze plukbeurt.

Effileren  


Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar.
Dit kan met een dubbelgetande- of met een enkelgetande effileerschaar. Effileren geschiedt met de haargroei mee of tegen de haargroei-richting in.

Scheren  


Bij het scheren korten we de vacht in met behulp van een
tondeuse. De lengte van de vacht die blijft staan, hangt af van de scheerkop die aangebracht wordt op de tondeuse (vanaf 2 mm
t/m 16 mm). Scheren kan zowel met de haargroei mee als tegen de haargroeirichting in. Dit ligt aan het model en/of aan de vacht


Golden Dogs  Valstraat 16 - 3570 Alken  0479/90.53.56  Openingsuren : Enkel op afspraak.

Terug naar de inhoud